η αλήθεια για τον όρκο στο «Λαυράκι»

Εγώ, ο Αλή Έξανδρος Πασαλάκης πασάς των Γαναρίνων, τώρα στα στερνά μου, που περιμένω τον κωλότουρκο να με σφάξει, λέω πρώτα και προφητεύω μετά.
Και λέω πρώτα:
Οι γκιαούρηδες έχουν σηκώσει μπαϊράκι εδώ και κάνα χρόνο.
Αυτό, ενώ το προγραμμάτιζαν χρόνια με μια κρυφή εταιρεία με όρκους και τα ρέστα , τελικά έγινε τυχαία και εξ’ αιτίας μεγάλης κραιπάλης. Και να πως:


Μαζευτήκαν σε κείνο το κωλόμπαρο στην εθνική – στον Μοριά – που το λένε «το Λαυράκι» και ντίρλα στο μεθύσι κήρυξαν την επανάσταση. Το πράμα ξεκίνησε σα μια φάρσα, αλλά τελικά πήρε διαστάσεις. Το μπαρ το έχει ένας Γερμανός νταβατζής, που το σπίτι του είναι στην παλιά πόλη της Πάτρας. Μέσα στη σούρα τους, τα ρεμάλια τον έντυσαν παπά και τον έβαλαν να ευλογήσει την επανάστασή τους. Έγινε χαβαλές απίστευτος . Φτιάξαν και μια σημαία με ένα μπυροδρέπανο και την κάνανε λάβαρο. Το δρεπάνι ήταν στην ουσία το γιαταγάνι τους που μ΄ αυτό θέλουνε να μας εσφάξουνε . Τη μπύρα τη βάλανε γιατί ο Γερμανός τους έχει μουρλάνει στις βαρελίσιες, και στις μοναστηριακές, τις ξανθιές, τις κόκκινες, τις μαύρες, και ότι μπύρα βάνει ο νους σας κι έχουν χάσει το μυαλό τους. Έχει βρει άκρη με κάτι λαθρεμπόρια από τη Γερμανία . Τους δίνει πουτάνες οριεντάλ – που δεν είχανε – και του δίνουν καραβιές με μπύρες – που δεν είχαμε. Μετά, τις πουλά σχεδόν τσάμπα στο κωλόμπαρο και αφού τους μεθύσει όλους, τους βάζει να πληρώσουν ακριβά τα γαμησιάτικα. Καλή επιχείρηση έχει στήσει ο μπαγάσας. Την επανάσταση όμως δεν την περίμενε. Είδε τη φάση με την ευλογία σαν «χάπενινγκ». Μία τρέλα μεθυσμένων ραγιάδων. Όταν όμως χύθηκαν τα πρώτα αίματα τόνε ζώσαν τα φίδια. Τώρα το μαγαζί του πάει κατά διαόλου και έχουνε μαζευτεί κι άλλοι νταβατζήδες να δούνε τι θα κάνουνε.
Δε θα ζήσω να δω τα χάλια σας, ρε γκιαούρηδες, αλλά ένας προφήτης μου έμαθε την τέχνη της προφητείας. Ολομπούνταλος ήτανε. Δεν ξέρω από πού το είχε σκάσει αλλά τον έκανα χάζι. Μέχρι και το τωρινό μου χάλι προφήτευσε. «Στην Πόλη με κόκκινα γένια» . Εκεί θα στείλει την κεφαλή μου ο σκατόψυχος ο Χασάνης που τάχαμου έχει έρθει για συμβιβασμό.
Και προφητεύω:
Αυτοί οι διαολεμένοι οι νταβατζήδες και οι λαθρέμποροι και όλοι οι Γερμανοί, Άγγλοι, Ρώσοι , Αμερικάνοι και λοιποί προμηθευτές μπύρας και πουτανών, θα βρουν τελικά τη λύση και θα ξαναδουλέψουν τα κωλόμπαρά τους . Η επανάσταση των γκιαούρηδων θα αποτύχει. Το μόνο που θα καταφέρουνε θα είναι ν’ αλλάξουν αφεντικά. Το ότι τα καινούρια τους αφεντικά θα είναι κι αυτοί ραγιάδες, θα το θεωρήσουν μεγάλη επιτυχία και θα λένε πως έκαναν επανάσταση και έδιωξαν τους Τούρκους.

Ένας ζωγράφος όμως, που τώρα είναι παιδάκι, μετά από καμιά σαρανταριά χρόνια, θα ζωγραφίσει στο Μόναχο έναν πίνακα μ’ αυτά που έγιναν εκείνη τη βραδιά στο «Λαυράκι». Κάποιοι επιζώντες επαναστάτες που θα έχουν πάει μετανάστες στη Γερμανία, γιατί στην Ελλάδα θα τους κυνηγούν , του μετέφεραν ακριβώς τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς. Ενθουσιασμένος ο ζωγράφος θα φτιάξει έναν πίνακα που θα τον τιτλοφορήσει : «Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΟ ΜΠΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ». Ο πίνακας θα πουληθεί αμέσως και μάλιστα μερικοί φανατικοί θα προλάβουν να κάνουν και πεντ – έξι αντίγραφα. Μόλις όμως οι νταβατζήδες και ο λαθρέμποροι πάρουν χαμπάρι τον πίνακα, θα την πέσουν από παντού και θα βάλουν δικούς τους μπογιατζήδες να τον ρετουσάρουν και να σβήσουν τα επίμαχα σημεία. Θα του αλλάξουν τον τίτλο , θα φτιάξουν μετά κι ένα παραμύθι που και να το πω δεν τολμώ, γιατί δεν είμαι τόσο αθεόφοβος (ρε τους θεομπαίχτες!) Θα κυνηγήσουν τους κατόχους και θα καταστρέψουν τα αντίγραφα του πίνακα. Θα γλιτώσουν όμως δύο.
Το ένα θα το βρουν μετά από καμιά κατοστή χρόνια κάτι Ρώσοι που θα κάνουν κι αυτοί μιαν επανάσταση, αλλά επειδή πίνουν βότκα θα βγάλουν τη μπύρα. Για να μη συνδεθεί όμως η επανάστασή τους με αλκοόλ και εξαρτήσεις – και με δεδομένο το αποτυχημένο προηγούμενο της Ελληνικής επανάστασης – θα βάλουν τελικά ένα σφυρί. Το δρεπάνι το κράτησαν γιατί και σ΄ αυτούς άρεσαν οι σφαγές.
Το άλλο αντίγραφο θα το βρει ένας τύπος ο Αλ… Αλέξ… Ανδρουλλλλλ, Γανάρ… Δε βλέπω πολύ καλά, γιατί είναι πολλά χρόνια μπροστά.. Μπλογκ… Ίντερνετ! Τι σκατά ειν’ αυτό πάλι ; (α ρε τρελοπροφήτη! δεν μου τα ‘ δειξες καλά όλα τα κόλπα)
Τέλος πάντων θα το βρει αυτός ο τύπος το δεύτερο αντίγραφο που θα γλιτώσει και θα το βάλει στο …(άντε πάλι) στο μπλογκ του (τι διάολο είναι ορέ το κωλομπλογκ; ). Θα το βάλει και σε μια εφημερίδα στο… τι λέει εδώ; Ρέθυμνο; Κρητική Επιθεώρηση; Γκούντνετ, Φέις Μπουκ…
Πω! Πω! Όσο πιο μακριά στο μέλλον βλέπω, τόσο ο κόσμος μοιάζει πιο άγνωστος κι από τον κάτω κόσμο.
Με την αποκάλυψη, πάντως, του δεύτερου αντίγραφου του πίνακα, θα αποκατασταθεί η ιστορία σας, ορέ γκιαούρηδες.
Τρόπος του λέγειν δηλαδή, θα αποκατασταθεί, γιατί οι νταβατζήδες και οι λαθρέμποροι θα υπάρχουν και τότε και θα έχουν φροντίσει ώστε κανένας να μην πιστέψει αυτόν τον Αλ.. Ανδρουλλλ… Γανάρα , πως διάλο τόνε λένε τέλος πάντων. Άσε που ακόμα ραγιάδες θα είστε, γιατί μπορεί να διώξετε τους Τούρκους, αλλά συνεχώς και αδιαλείπτως θα έχετε άλλους νταβατζήδες που θα τους γουστάρετε. Βλέπω κι ένα πράγμα που το λένε «εκλογές». Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτό. Μοιάζει κάτι σα να διαλέγεις ποιος θα σου κάτσει στο σβέρκο να σου πίνει το αίμα.
Άντε ρε γκιαούρηδες! Θα σας έλεγα και την ιστορία για άλλο ένα μπαρ που το λένε «κρυφό σχολειό», αλλά δεν προλαβαίνω.

 

http://www.goodnet.gr/index.php?id=33,67043,0,0,1,0

20 Σχόλια (+add yours?)

 1. theogrocer
  Μαρ. 23, 2012 @ 17:38:14

  Είσαι αμίμητος! Στο λέω εγώ ο Νέων Αθηνών Κινέζος (γνωστός και ως Τραπεζοτσολιάς ο εργατοφάγος).

 2. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 23, 2012 @ 19:18:56

  #theogrocer
  To κείμενο γράφτηκε πριν δυο χρόνια για το μπλογκ. Στη παρούσα μορφή επειδή θα έβγαινε σε εφημερίδα, έκανα κάποιες μικροαλλαγές, κυρίως στο τέλος.
  Έτσι έφαγα και τον Κινέζο της πρώτης εκδοχής.
  (δεν τον φανταζόμουν βέβαια Νέων Αθηνών, αλλά έτσι στο μέλλον που τον τοποθετούσα, ποιός ξέρει; Σε 100 χρόνια μπορεί οι κινέζοι της Αθήνας να είναι περισσότεροι απο τους Ελληνες και η Αθήνα να μετονομαστει σε Ακίνα!)

 3. chrismos
  Μαρ. 24, 2012 @ 01:51:45

  Λαμπρά λάβαρα και λάβρα «λαυράκια» στα βρακιά των βρακοφόρων της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα.
  Άλλωστε ό, τι πια αξίζει από την ιστορική πόλη των Ιωαννίνων, είναι η θρυλική ομάδα του Π.Α.Σ.
  Το λέει κι η φωτο του Πασαλάκ-Πασά: Π.Α.Σ.! Άστα Γιάννενα…

 4. theogrocer
  Μαρ. 24, 2012 @ 11:26:56

 5. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 24, 2012 @ 18:14:49

  #chrismos
  Καλάβρα τα λογια σου.
  Αξίζει και κάτι άλλο απο την ιστορική πόλη των Υιών Αννίνων
  Τα δου παπούτσια τα πάνινα. Φαντάζομαι θα τα΄χουν σε κανένα μουσειο.

  #theogrocer
  H Aθήνα (ή Ακίνα) καλά θα τα καταφέρει.
  Αλλά οι Αθηνέζοι του μέλλοντος;

 6. theogrocer
  Μαρ. 25, 2012 @ 00:50:50

  Αν σκεφτούμε ότι το 1821 (για να είμαστε και επίκαιροι, στα πλαίσια της ανάρτησης αλλά και των «εορταστικών» ημερών) η Αθήνα είχε 11.000 κατοίκους, οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να επιστρέψουν στα δικά τους χωριά…

 7. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 25, 2012 @ 00:58:20

  #theogrocer
  Σωστό!!!
  Αλλά με την προυπόθεση να επιστρέψουν στην Αθήνα κι άλλοι καμιά τρακοσαριά χιλιάδες (όσοι ήταν δηλαδή πάνω κάτω την εποχή του Περίκλα)

 8. theogrocer
  Μαρ. 25, 2012 @ 01:28:15

  Επίσης σωστό, αλλά… χλωμό να γίνει φίλε μου. Σύμφωνα με τον Υπερείδη οι 180.000 ήταν δούλοι. Κι αυτοί δεν γυρνάνε με τα τζιπάκια και τα σκάφη τους από την Αράχοβα και την Μύκονο πλέον, που να χτυπιέσαι.

 9. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 25, 2012 @ 02:12:47

  #theogrocer
  Τι θες να πεις; Πως οι σημερινοί Αραχωβομυκονιάτες είναι απόγονοι αυτών των 180.000 δούλων;!
  Καλό μου φαίνεται!!!
  Απο την άλλη, είναι γνωστό (ή μήπως δεν είναι;) πως η πλειοψηφία των κατοίκων της Αθηανϊκής δημοκρατίας ήταν δούλοι.
  Γι΄αυτό και η δημοκρατία θεωρείται το καλύτερο πολίτευμα.

 10. ktkouk
  Μαρ. 26, 2012 @ 07:19:49

  επιτέλους και μια επιστημονική παράθεση των πραγματικών γεγονότων, με σεβασμό στην ιστορία και στα ντοκουμέντα. Έρχομαι να προσθέσω και τη γλωσσολογική επαλήθευση του πονήματος για να συμβάλω με τις πενιχρές μου δυνάμεις στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήτειας.

  Ακριβώς επειδή τα πράγματα έχουν όπως τα παραθέτει ο καλός συνάδελφος επιστήμονας , οι θαμώνες του Λαυρακίου επαναστάτησαν και εγκαθίδρυσαν την Νέα Ελληνική Μπυροκρατία,
  Beer-o-cracy στα φραγκολεβαντίνικα. Ο γραμματικός όμως της επανάστασης δεν είχε πάρει λόουερ και με το λεξικό στο χέρι δεν έβρισκε τη λέξη. Έτσι στη διακήρυξη έγραψε την πιο κοντινή που βρήκε : bureaucracy (γαρειοκρατεία). Απόδειξη ότι η επανάσταση πέτυχε, είναι το σημερινό ελληνικό κράτος που 2 αιώνες σχεδόν μετά εορτάζει την bureaucracy κάθε χρόνο με παρελάσεις και λοιπές εκδηλώσεις, αλλά όχι μόνο αυτό. Έχει , εν τω μεταξύ, εξελιχθεί σε πρότυπο αυτού του είδους -κράσης… (και crisis)

  την καλημέρα μου στην παρέα
  (και στον συνάδελφο \ γλωσσολόγο υπουργό)

 11. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 26, 2012 @ 11:44:07

  #ktkouk
  Σημαντική η συμβολή σου σύντεχνε, στην επιστημονική κουβέντα που κάνουμε εδώ.
  Πρέπει να ενημερώσουμε και τον συνάδελφο γλωσσολόγο/υπουργό για την αλλοίωση του beer σε bure ώστε να φροντήσει – και λόγω θέσης εξουσίας – να αποκατασταθεί και με τη Βούλα του Κρά τους η αλήθεια.

 12. chrismos
  Μαρ. 26, 2012 @ 23:22:20

  Αλέξανδρε, επιχειρείς ένα «ντου» στην Ιστορία πολύ υψηλών προδιαγραφών (Stand Arts)!
  Με τέτοιες αμπείρου κάλλους ιστορικέσκαταθέσεις, όπως το «Μπυροδρέπανο» (theogrocer), τη «Νέα Ελληνική Μπυροκρατία», το «Beer-o-cracy» ή «Μπυροκρασί» και τη «bureaucracy«-γραφειοκρατία (ktkouk) με τα του Αλεξάνδρου υψηλά «ντου», διαβλέπω στα σκαριά μια σύγχρονη Φαλλική Εταιρεία, μια Με Γάλλοι του Γένους Χολή, συμπυραλαμβανομένων και των Γερμανών της Αρίας φυλής, έμπυρων να βρίσκουν ό,τι μπύρα λάχει (Bir-Allah-ει) σε κάθε Beer-Αρία.

  Εξάλλου και τα έξαλλα νιάτα σε τέτοια Bar και Beer-αριες συχνάζουν. Πι-χι σαν τον τεχνοκράτη εμπυρογνώμονα BarBeer-νιότη, pee χύ σαν την πρώην υπουργό Μπυριβάλλοντος Τόνια BeerBilly και σαν τη Χριστίνα ΛαΜπύρη, που πάνω στα ξανθά της τα μαλλιά φωλιάζουν La Beer είδες…
  (άσε που υπάρχει μπυρίπτωση να συμφωνούσαν ω! Ανδρέα σε Beer οίκος κι ομαλά κ’ Αντρέας Λοbeerδος…)

 13. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 27, 2012 @ 10:25:25

  #chrismos
  Έδωσες ρέστα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Μπυροκλίνομαι!

 14. chrismos
  Μαρ. 27, 2012 @ 11:48:05

  Τί να ‘κανα; αφού ο άλλος μου ‘δωσε πενηντάευρο για μια μπύρα, beer παρά…
  -Κράτησέ τα, μου λέει, ή πάμε κάπου να τα πιούμε…
  Ε, και γω το μπύρα και πήγαμε.

 15. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 27, 2012 @ 15:19:51

  Καλά έκανες.
  Ότι μπυρεί κάνει ο καθένας.

 16. Stefanos Androulidakis
  Μαρ. 28, 2012 @ 01:10:07

  Γεια σας
  ειμαι μπλογκερ
  εχω 2 μπλογκ
  στο ενα γραφω για ελληνικα περιοδικα :
  http://mag-gr.blogspot.com
  και στο αλλο γραφω για ελληνικα μπλογκ :
  http://blogo-gr.blogspot.com
  Θα ηθελα να ρωτησω αν ενδιαφερεται καποιος-α (ενας ή και περισσοτεροι) για
  συνεργασια. Θα πρεπει να διαβαζει σε τακτικη βαση ελληνικα περιοδικα
  και μπλογκ και να γραφει γι’ αυτα. Οχι ομως απλη αντιγραφη. Τα ποστ απλα
  θα αντλουν υλικο, εμπνευση απο τα περιοδικα και τα μπλογκ και θα εχουν
  περιληψεις, αποσπασματα, σχολια, φωτογραφιες, τι μας αρεσε και τι οχι
  και διαφορα αλλα. Οποιος-α θελει ας μου στειλει e-mail : stefanos_andrul@yahoo.com
  Οποιος-α θελει ας γινει μελος στα μπλογκ μου και να μου πει το δικο του μπλογκ να το δω και να γινω μελος.
  Ευχαριστω

 17. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 28, 2012 @ 12:44:23

  #stefanos androulidakis
  Μεγάλε δεν ενδιαφέρομαι καθόλου!
  Τα έχεις πολύ μπερδεμένα τα πράγματα , έως αχταρμά θα έλεγα.
  Ποιό είναι το στίγμα σου;
  Γιατί κάποιον να ενδιαφέρει μια παρουσίαση περιοδικών του life style και της Τv απο τη μια κι απο την άλλη περιοδικά με «πολιτικές αναλύσεις» (΄τάχαμου δηλαδή πολιτικές αναλύσεις για να μην εκφραστώ και απρεπώς)
  Και τι πα να πει παρουσίαση των μπλγοκς; Ποιών μπλογκς; Έτσι γενικά κι αόριστα;
  Τι νομίζεις; Πως είμαστε τόσο διεστραμένοι να καθόμαστε να διαβάζουμε για το ένα και το άλλο μπλογκ ή για το ένα και το άλλο μαλακοπεριοδικό; Η θαρείς πως έχουμε χρόνο για χάσιμο με σαχλαμάρες;
  Μήπως ρε φίλε ζεις στο εξωτερικό και δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην Ελλάδα;
  Θα σε συμβούλευα να κλείσεις και τα δύο μπλογκ και να κάνεις κάτι πιο επικοδομητικό για τη ζωή σου.

 18. theogrocer
  Μαρ. 28, 2012 @ 17:09:26

  Χαχαχα. Σάσα, πω! Λαμβάνω!
  Και τους δια λόγους Chrismos – Solo, αλλά Καίτη σπουδαία απάντηση tout a left. Ε ου!

 19. chrismos
  Μαρ. 28, 2012 @ 17:42:37

  Φίλτατε και φωτισμένε φωτο-Στέφανε, τα δίδυμά σου μπλογκς φέρνουν στο νου το μπλοκάρισμα του νου που προκαλούν οι δίδυμοι Αφοι Κατσάμπα να περνά η ζωή μας τσάμπα…

 20. σολωμάντζαρος
  Μαρ. 29, 2012 @ 10:57:43

  Είδατε όμως ένα θράσος;!!!
  Να κάνουν τέτοιες προτάσεις σε ένα μπλογκ του πολιτισμού και της κουλτούρας;
  Σε ένα μπλογκ υψηλού επιπέδου όπως ο Σολωμάντζαρος;
  Δεν πάμε καθόλου καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: